Anne Herrala
Tarvitsemme tunteen siitä, että meidät nähdään ja kuullaan
Olen istunut lukemattomissa koulutuksissa, seminaareissa, juhlissa ja tilaisuuksissa, joissa sama kaava toistuu: yksi puhuu, muut istuvat ja kuuntelevat. Olen kuullut loistavia puheenvuoroja upeine powerpoint-esityksineen, vaikuttunut ihmisten asiantuntijuudesta ja miettinyt samalla puutunutta takalistoani, kauppalistaa, lasten harrastusaikatauluja ynnä muuta jonninjoutavaa. Miksi ajatukseni on harhaillut, miksi en ole saanut riittävästi irti näistä tilaisuuksista? Väitän, että tämä johtuu osallistamisen puuttumisesta.
Se, että ihminen istuu ja kuuntelee, ei riitä. Me tarvitsemme osallistumista, jotta voimme kokea, tuntea, omaksua ja jakaa asioita. Me tarvitsemme osallistumista, jotta voimme oppia uutta, saada uusia näkökulmia ja tuntea empatiaa toista ihmistä kohtaan. Me tarvitsemme tunteen siitä, että meidät nähdään ja kuullaan, hyväksytään ja arvostetaan. Vasta silloin voimme saada kokonaisvaltaisen kokemuksen. Vasta silloin, kun toiminnassa on mukana vuorovaikutusta ja kontaktia muihin osallistujiin, on mukana myös inhimillisyys ja tunteet – ai tuokin ajattelee noin, ahaa – hän onkin ihan mukava tyyppi! Me tarvitsemme tunteen siitä, että olemme turvassa, ja että olemme lopulta kaikki aika samankaltaisia. Kun nämä osallistumisen ehdot täyttyvät, jokainen pääsee loistamaan ja jakamaan omaa asiantuntemustaan.
Minulla on halu ja kyky auttaa sinua ja yhteisöäsi toimimaan paremmin yhdessä. Jos työyhteisösi kaipaa parannusta ilmapiiriin ja vuorovaikutukseen, olen oikea henkilö auttamaan. Jos yhteisössänne on jokin aihe, jota olisi tarpeellista käsitellä yhdessä, voin auttaa siinäkin. Kun vuorovaikutuksen solmuja puretaan ja yhteisöllisyyttä sekä osallisuuden kokemusta lisätään, kasvaa myös tuottavuus. Hyvinvoiva työyhteisö toimii tehokkaammin.
Minulla on 20 vuoden kokemus opettamisesta, kouluttamisesta, osallistamisesta sekä toiminnallisista ja luovista menetelmistä näiden tukena. Olen opettanut äidinkieltä, kirjallisuutta ja ilmaisutaitoa parikymmentä vuotta, saanut 50-henkisen nuorisoryhmän tekemään korkeatasoisia musikaaliproduktioita, olen toiminut MLL:n nuorisotyön kouluttajana mm. mediakasvatuksen saralla, pitänyt lukemattomat määrät vanhempainiltoja, olen saanut seniorit kokeilemaan siipiään teatterin maailmassa, olen opettanut maahanmuuttajille suomen kieltä ja paljon muuta. Olen itse saanut tekemässäni työssä kokea niin paljon hyvää ja nähnyt, mitä toiminnalliset luovat menetelmät saavat aikaan ryhmissä, että uskallan luvata tämän toimivan.
Ammattitaitoni taustalla on äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan tutkinto sekä draamapedagogin pätevyys, puheviestinnän, aikuiskasvatuksen ja teatterialan opintoja. Teoreettinen tausta työssäni tulee kasvatustieteistä, draamakasvatuksen ja aikuiskasvatustieteen teoriasta. Uskon elinikäiseen oppimiseen ja aloitan syksyllä 2020 ratkaisukeskeisen valmentajan opinnot. Ratkaisukeskeinen valmennus tulee siis olemaan osa tarjoamiani palveluita.
Haluan, että koulutukseni jälkeen jokaisella osallistujalla on kokemus siitä, että hän on tullut nähdyksi ja kuulluksi, ja päässyt arkista tasoa syvemmälle. Koulutukseni jälkeen jokaisella täytyy olla sellainen olo, kuin rentouttavan avantosaunottelun jälkeen. Aluksi vähän jännittää, sitten kihelmöinti muuttuu helpotukseksi ja ihanaksi tunteeksi, että asiat ovat sittenkin hyvin.